Manöverpanel

Blev inspirerad av ett blogginlägg Fabulous Home Automation som beskriver hur man kodar en snygg manöverpanel till Domoticz.

Jag tänkte först använda samma stuk på min kontroll med ”Main Area”, ”Scenes Bar” och ”Link Bar”. Men fick sen idén att designa det i ”Material Design” stuk. Hittade i min inspirationsmapp ett ”framework” som heter Material Design Lite. Vilket gör designarbetet mycket enklare.

Skissade upp lite hur jag ville ha det. Det jag mest kollar idag är vad temperaturen är ute. Så det är viktigt att tydligt presentera. Jag är även intresserad av att se vad energiförbrukningen är nu och lätt kunna se historik på det. Jag vill även lätt kunna se temperaturen i några andra rum. Just nu ser det ut enligt bilden nedan.

dash

I vänsterkolumnen visar överst ett ”kort” med aktuell temperatur. För att göra kortet lite roligare så har jag lagt en satellitbild på Tyringe som bakgrund. Kortet visar även väderprognos. Under detta kortet visas temperaturen i olika rum.

I mittenkolumnen visas normalt nuvarande strömförbrukningen överst i ett ”card”, men är det något som jag vill att systemet ska uppmärksamma mig på så placeras ett kort före. Exempel på detta är om min NAS är avstängd. Då placeras detta kort före strömförbrukningskortet och har en skarp röd bakgrundsfärg så att man blir uppmärksam på det.

dash_night

Jag har även ett annat typ av kort som inte är viktiga meddelande men aktuella händelser. T.ex. när klockan är efter 22:00 dyker det upp ett kort med blå bakgrund och frågar om det är dags att gå och lägga sig. Trycker man då på ”NATTLLÄGE”-knappen så aktiveras scenen godnatt i Domoticz. Denna scenen släcker i sin tur lite olika lampor samt TVn. Den aktiverar även skallarmet och kontrollerar så att dörrar och fönster är stängda.

dash_devices

Via knapparna längst ner till höger kan man lättillgängligt komma åt listor och switchar. Den ena knappen visa en lista över vilka enheter som är igång. De med röd text är avstängda och de med grön text är igång. En annan knapp kan man antigen aktivera skallarmet på eller aktivera hela larmet.

Längst upp på sidan finns länkar till de olika sidorna. Första sidan ”Dashbord” är huvudsidan. Rör man inte manöverpanelen på några minuter så återgår sidan automatiskt hit. Nästa sida listar alla lampor i huset. Varje rum har ett eget kort som visar lamporna som finns i rummet. Man ser vilket läge lampan har och man kan manuellt tända och släcka den.

Jag tänkte även lägga in så att den påminner mig om händelser i en kalender. T.ex. födelsedagar, sophämtning, aktiviteter m.m.

Just nu är denna manöverpanel under utveckling med slarvigt skriven kod. Jag tänkte strukturera upp javascript koden lite bättre och ladda upp koden här.

En reaktion på “Manöverpanel”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *