Logga vattenförbrukningen i huset

När jag började med min hemautomation så var ett av mina första projekt att bygga en energimätare för att logga min strömförbrukning. Detta projektet kommer jag lägga upp mer om senare. När jag blev färdig med min energimätare fick jag idén att logga vattenförbrukningen. Tyvärr är detta lite mer invecklat, då vattenmätaren här hemma är analog, som de flesta vattenmätarna är idag. Så det finns ingen lysdiod som pulserar för varje liter vatten m.m. man använder.

Min första tackling av detta var använda en IR-barriär riktad mot den svarta snurran. Problemet med denna lösningen var att jag inte kunde komma tillräckligt nära snurran på grund av att glaset på vattenmättaren är för långt från snurran.

Raspberry Pi och webbkamera

Förra veckan hittade jag dock en lösning på ”problemet”. I en artikel i NyTeknik står det på hur Göran Lundquist har löst det. Han hade tydligen försökt på samma sätt som jag men inte heller löst det. Men hans nya tillväga gång var att använda Raspberry Pi med en webbkamera. Webbkameran är placerad ovanför den ena röda snurran som snurrar ett var per liter vatten. Han har satte ut 4 st zoner runt mätaren. När mätaren passerar en zon så vet Raspberry Pi att 0,25 l vatten har förbrukats (se hans Youtube-klipp här). Sen skickar RPi ut värdet med hjälp av MQTT-protokollet.

Jag googlade lite på hans namn och ”water-meter” för att hitta lite mer information och såg då att finkman på m.nu har skrivit en bra guide om hur man bygger ihop en själv, vilket jag i princip följde. Finkman väljer dock att plocka bort den bit av koden som skickar ut data med MQTT. Jag valde att ha kvar den koden och redigera den för att fungera med Domoticz.

Testa MQTT

Laddar man hem Domoticz för Raspberry Pi så är den förberedd med MQTT broker. Jag testade om Domoticz MQTT fungerade genom att installera MyMqtt på min telefon. I inställningar ställer jag in det IP-nummer min Domoticz-server har och använder standard porten 1883. Under Subscribe lägger jag in ”domoticz/out”. Då börjar MyMqtt lyssna på meddelande som Domoticz publiserar. Tänder jag en lampa i Domoticz så ser jag ett meddelande i MyMqtt i Json-format.

Jag vet tyvärr inte vad Göran Lungquist använder för system för hemautomation, men det verkar inte som han använder Domoticz. Så för att få det fungera till Domoticz fick jag redigera koden lite (som han så snällt har delat med sig). Domoticz vill att man använder ”domoticz/in” som ”topic” när man vill skicka data till den. Det finns mer beskrivet här om Domoticz och Mqtt.

Min hårdvara

Jag använder en Raspberry Pi model B med en webbkamera från m.nu. Kameran är mycket mindre än vad jag hade väntat mig, vilket är kanon. Man kan även ställa in skärpan, det behövs verkligen när man placerar kameran så pass nära mätaren.

Tidigare hade jag beställt lite laserutskurna dela från Lawicel, som jag hade använt till mitt första försök av detta projekt. En av delarna är en ring med ytterdiameter på 56 mm och en innerdiameter på 52 mm. Denna passar perfekt i mätarglaset. På denna ringen limmade jag fast ett lock till en gammal flaska med skummisolering. I toppen av locket borrade jag 3 st 3 mm hål och i de hålen limmade jag fast 3 st vita lysdioder.

waterneter

De tre vita lysdioderna parallellkopplade jag in på 3.3 v på Raspberry Pi, precis som finkman på m.mu. Självklart hade jag ett motstånd med i leken. Ute i ena kanten på toppen av locket borrade jag ett 22 mm stort hål, vilket kamerans lins sitter i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *